13 Ιανουαρίου
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑμεΑΙ - ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ.
Προς ΓΑΛΑΤΣΙ - 08/01/08
Δήμαρχο ΠΑΡΟΥ
κ. κ. Δημοτικούς Συμβούλους
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Σε συνέχεια της συζήτησης που είχαμε πριν από αρκετά χρόνια (συγκεκριμένα στις 17/05/2003)με τον πρώην Δήμαρχο και νύν Βουλευτή κ. Ι. Ραγκούση, σχετικά με το Κέντρο ΑΜΕΑΙ - Κυκλάδων του Συλλόγου «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πορεία και τη σημερινή κατάσταση του εν λόγω Κέντρου.
Η πρωτοβουλία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρώ πως ίσως δεν ενημερωθήκατε επαρκώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης από το Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της διατήρησης ή όχι του Κέντρου ως Δημοτικού.
Αυτή την επιστολή την είχα ξαναστείλει 2 φορές επί θητείας σας με Δήμαρχο τον κ. Ι. Ραγκούση.
Το κτήριο του Κέντρου (παλαιός χώρος αποθηκών) και το οικόπεδο, αποτελεί πλέον ιδιοκτησία του Δήμου Πάρου, κατόπιν παραχώρησής του – με ομόφωνη απόφαση – από το τότε τοπικό συμβούλιο.
Η σημερινή εικόνα του χώρου είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας και της ανιδιοτελούς εργασίας που προσφέρθηκε από πολλούς ανώνυμους εθελοντές, το τοπικό συμβούλιο, τη Δημοτική Αρχή και την Πρόνοια.
Το έργο ολοκληρώθηκε, εγκαινιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία με πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τους εθελοντές και το Δ.Σ.
Με την υπ’ άριθμ. 543/2002 απόφαση του απελθόντος Δημοτικού Συμβουλίου το Κέντρο χαρακτηρίστηκε ως : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΑΙ ΚΥΚΛΑΔΩΝ «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» με έδρα τη Νάουσα. Διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε να φιλοξενεί 35-40 παιδιά με ειδικές ανάγκες το πρωί και άλλα τόσα σε απογευματινή βάρδια – σε πέντε χωριστές ομάδες ανάλογα με την περίπτωση – σύμφωνα με την υπάρχουσα δομή και τον ήδη διαμορφωμένο εσωτερικό χώρο.
Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται αφορά :
Τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών & κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης & σωματικής αγωγής, φυσικοθεραπείας (όταν χρειάζεται), καθώς και παροχή υποστηρικτικής και ψυχολογικής βοήθειας προς αυτά και το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον με σκοπό την ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων και την κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ.
Επίσης, τη δημιουργία μίας ποιοτικής εξειδικευμένης δομής που συμβάλλει στην άρση της πολιτιστικής και κοινωνικής απομόνωσης των παιδιών με αναπηρίες που ζουν στο Δήμο Πάρου & Αντίπαρου. Την εναρμόνιση του οικογενειακού και επαγγελματικού βίου των μητέρων που εργάζονται και αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα φύλαξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Σκοπός της λειτουργίας του Κέντρου είναι η απασχόληση των παιδιών με πλούσια πολιτιστικά ερεθίσματα που θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την κοινωνικότητά τους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής τους, με την παροχή σωστής φροντίδας και εξειδικευμένης ενασχόλησης καθώς και με τη φύλαξή τους σε υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον.
Δεδομένης της προκατάληψης, καθώς και του κοινωνικού αποκλεισμού που χαρακτηρίζει τις μικρές κοινότητες, εκτιμάται ότι εκτός από τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις, τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν στο νησί είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που ήδη τώρα απασχολούνται στο Κέντρο. Για την απασχόληση των παιδιών με αναπηρίες ο σύλλογός μας, του οποίου ο ρόλος είναι καθαρά επικουρικός, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί, λόγω της αδυναμίας του να στελεχώσει το Κέντρο με κατάλληλο βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό.
Όταν παρέδωσα ως πρόεδρος τιμής ένεκεν ως ΙΔΡΥΤΗΣ συνέχιζα την συνεργασία μου με τα άλλα ΔΣ μέχρι και σήμερα και επί κ. Κωβαίου και επί κ. Γαβαλά τώρα. Διαπίστωσα λοιπόν ότι τα πιο πάνω έχουν ως αποτέλεσμα την κοινωνική τους αποξένωση, την ασταθή ψυχολογική τους κατάσταση και τη συναισθηματική φόρτισή τους. Η φροντίδα που οι γονείς παρέχουν στα παιδιά τους, βασίζεται περισσότερο στην αγάπη, στην εμπειρία και λιγότερο στη γνώση τεχνικών και τρόπου υποστήριξης, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά με τα παιδιά τους. Οι οικογένειες των παιδιών με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζουν έντονο κοινωνικό πρόβλημα, νιώθοντας αδύναμοι να ανταποκριθούν, στον τόσο δύσκολο γονεϊκό ρόλο τους.
Η έλλειψη δομών ποιοτικής φροντίδας για τα παιδιά με αναπηρίες, δημιουργεί έντονα κοινωνικά προβλήματα στις οικογένειες της περιοχής και ειδικότερα στις περιπτώσεις των μητέρων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή στο δημόσιο, οι οποίες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτοσχέδιες λύσεις φύλαξης.
Στη συνέχεια, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, σε σχέση με το κτήριο, τη μεταφορά των παιδιών και τη στελέχωση του Κέντρου με βοηθητικό & επιστημονικό προσωπικό.
Αρχικά σας αναφέρω ότι για τη Δημοτική Επιχείρηση έχει προβλέψει ο νομοθέτης (στο σημείο 4 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύθηκε η έγκριση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης), εκτός από εργαζόμενους ΑΜΕΑ και την κατασκευή κέντρου ΑΜΕΑ και παιδιών στο Δήμο Πάρου. Ωστόσο, το Κέντρο έχει ήδη κατασκευαστεί.
Το μόνο που εκκρεμεί είναι να προσληφθούν από το Δήμο, συνάνθρωποι άνεργοι από την Πάρο με ειδικότητα ή όχι με 8μηνες συμβάσεις έργου η τετραωρήτες.
Θεωρώ πως εσείς ΤΩΡΑ κύριε Δήμαρχε, μπορείτε να συμβάλετε αποφασιστικά σε αυτό το σημείο, βάσει του νέου νόμου ή ακόμη και με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ώστε να επανδρωθεί το κέντρο.
Μπορείτε επίσης, όπως πολύ καλά γνωρίζετε από την εμπειρία σας, να επιχορηγηθεί η δημοτική επιχείρηση και από τα προγράμματα ΟΑΕΔ, ΕΟΚ & άλλων χωρών ξεχωριστά. Ακόμη, με προϋπολογισμό που εγκρίνει το Υπουργείο Πρόνοιας και η Νομαρχία θα εξευρεθούν και άλλοι πόροι. Τέλος, ακόμη και από τα ταμεία ασφάλισης των παιδιών που θα απασχοληθούν στο Κέντρο παρέχεται ενίσχυση ύψους € 150,00 το μήνα (απ’ όλα τα ταμεία) ενώ από το Δημόσιο, Τράπεζες, ΤΙΔΚΥ, κλπ. € 531,00 το μήνα για κάθε παιδί. Πολλούς δε εκπαιδευτές μπορεί να καλύψει η Γ.Γ.Α. και το Υπουργείο Παιδείας. Υπήρχε ακόμη και εγκεκριμένη ειδική τάξη με δασκάλα η οποία όμως καταργήθηκε (γνωρίζει ο κ. Τριώδας και μπορεί να σας ενημερώσει πλήρως).
Να σας πληροφορήσω επίσης, ότι το Κέντρο διαθέτει ΑΦΜ, είναι πιστοποιημένο από την Πρόνοια και τώρα θα εκδοθεί άδεια λειτουργίας από την νομαρχία της Σύρου( Ας επισπεύσουν οι υπεύθυνοι την άδεια ) για να κατατεθεί και ο προϋπολογισμός, κάτι που μπορούσε να είχε ήδη γίνει και σήμερα να ξεκινούσε άλλο μεγάλο έργο επί Δημαρχίας σας : ο Αυτόνομος Ξενώνας ΑΜΕΑΙ όπου θα μπορεί να βρίσκει ένα χώρο το ΑΜΕΑ να φιλοξενείται με αξιοπρέπεια και να μην πετιέται στους σύγχρονους «Καιάδες». Αυτά όλα δεν θα συνέβαιναν αν το Κέντρο ήταν ΔΗΜΟΤΙΚΟ. Όλα θα λειτουργούσαν υπό τον έλεγχό σας. Είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί ο ΝΑΟΣ αυτός της ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ μόνο με Επίκουρους Εθελοντές, γιατί σιγά – σιγά οι Εθελοντές φορτίζονται και κουράζονται. Σας μιλώ από καρδιάς μέσα από την εμπειρία μου και προσφορά μου έως και σήμερα, 42 χρόνων.
Εκτός όσων προανέφερα, ήδη υλοποιήθηκαν και τα ακόλουθα αφού τα έχετε εγκρίνει, μαζί με το Δ.Σ., ομόφωνα :
1) Καθαρισμός και περίφραξη αύλιου χώρου για θεραπευτικές δραστηριότητες
2) Σκάμμα, για αθλητικές – ατομικές δραστηριότητες (εκκρεμεί)
3) Πυρασφάλεια ΑΜΕΣΗ ανάγκη - κίνδυνος για όλους (εκκρεμεί)
4) Πέργολες για την προστασία από τα νερά της βροχής, στις πόρτες εισόδου
5) Διαφημιστική καμπάνια του Δήμου με φυλλάδιο που θα μοιραστεί σε Πάρο & Αντίπαρο για προτροπή των ΓΟΝΕΩΝ των ΑΜΕΑ, να έρθουν να γνωρίσουν το Κέντρο μαζί με τα παιδιά τους, όπως και όσα ΑΜΕΑ μπορούν μόνα τους (εκκρεμεί άμεση προτεραιότητα) για να βγουν τα ΑμεΑ στο ΦΩΣ και να ξεφύγουν από τους σύγχρονους καιάδες τους, να ενταχθούν κοινωνικά και να ξεκουραστούν και λίγο οι γονείς τους που δίνουν τον υπέρ πάντων ΑΓΩΝΑ τους σχεδόν μόνοι τους………(εκκρεμεί - SOS)
6) Ασφαλές μεταφορικό μέσο για 4 διαδρομές ημερησίως (με συνοδό) – όπως γνωρίζετε (και συμβάλατε σ’ αυτό)το ΔΣ του Συλλόγου έχει 2 μικρά αυτοκινητάκια σχεδόν τα έφαγαν τα ψωμιά τους. – όμως, αξίζει κάτι καλύτερο για όλους.
Ο υπογράφων ως πρώην Πρόεδρος και ιδρυτής του Κέντρου, θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας.
*Ακόμη Ειδικός Παιδαγωγός ή Παιδαγωγός με εμπειρία και επιστημονικό προσωπικό ειδικοτήτων με 8μηνη σύμβαση, ή με 4ωρη απασχόληση.
* Καθαρίστρια /φυλάχτρια με 8μηνη σύμβαση – παρακαλούμε για τη γνωμοδότηση και του Δ.Σ. σχετικά (υπάρχει ήδη η πλέον κατάλληλη μητέρα ΑμεΑ πού δουλεύει αφιλοκερδώς όπως όλοι ως φυλακτήρια).
* Ιατρική κάλυψη από Κ.Υ. Πάρου ή από μονάδα ψυχικής υγείας που θα βρίσκεται στο Κ.Υ. Πάρου, ακόμη και στο Κέντρο ΑΜΕΑΙ στη Νάουσα.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι τα έσοδα του συλλόγου μας προέρχονται κυρίως από δωρεές και από εκδηλώσεις όπου συμμετέχουμε στη διάρκεια του έτους, τα οποία όμως δεν επαρκούν για τα μηνιαία έξοδα και ότι επ’ αρωγή προσφέρετε και εσείς από το ταμείο του Δήμου.
Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ήθελα να σας παρακαλέσω να υπάρξει διευκόλυνση πρόσβασης σε όλα τα σημεία της Πάρου των κινητικά ανάπηρων ατόμων, με ειδικές άδειες και επίσης σε συνεννόηση με τον ΟΤΕ να υπάρξει δυνατότητα τοποθέτησης καρτοτηλεφώνων χαμηλού ύψους για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων σε όλο το νησί.
Έργα που πρέπει να γίνουν στη μνήμη του συμπατριώτη μας μπροστάρη, αγωνιστή της ΖΩΗΣ και του αναπηρικού κινήματος ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΠΑΡΗ, που έφυγε από κοντά μας.
Το ανθρώπινο πρόσωπο ενός κατ’ εξοχήν τουριστικού θέρετρου, αποτελεί ένδειξη πολιτισμού και κοινωνικού προβληματισμού.
Κλείνοντας, θα σας παρακαλούσα να συζητούσατε στο ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (μέχρι να γίνει το κέντρο ξανά Δημοτικό), τη δυνατότητα παρουσίας εκπροσώπου του Δ.Σ. του συλλόγου στην Επιτροπή Πρόνοιας, καθώς επίσης εκπροσώπηση από μέλος του ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ στο Δ.Σ. του συλλόγου του Κέντρου, ώστε με την παρουσία στα συμβούλια να υπάρχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα (όπως ορίζεται άλλωστε και από το καταστατικό του συλλόγου που είναι και ο σύλλογος όλων των ΑμεΑΙ στη ΠΑΡΟ και ΑΝΤΙΠΑΡΟ και ενημερώνει δια μέσου εμού ως υπεύθυνου του ΔΣ για κάθε δικαίωμα τους και για κάθε πρόβλημα τους).
Με αυτό το σκεπτικό και θεωρώντας δεδομένη τη διάθεσή σας (όπως προσωπικά γνωρίζω από παλιά), να ενισχύσετε την προσπάθεια που γίνεται για τα ΑΜΕΑΙ στο νησί μας, θα παρακαλούσα ολόψυχα την ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ του θέματος ώστε το ΚΕΝΤΡΟ να γίνει και πάλι δημοτικό.
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε και αξιαγάπητοι συμπατριώτες δημοτικοί σύμβουλοι πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει πραγματικά και σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για την αμέριστη συμπαράστασή σας.
Παραμένοντας στη διάθεσή σας, εύχομαι σε εσάς και τους συνεργάτες σας κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, Υγεία, Δύναμη και Ψυχική Ηρεμία, για το μεγάλο έργο που αναλάβατε !!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ ΗΡΕΜΙΑ.
Με βαθιά εκτίμηση,
Κουνάνης Ελευθέριος-Φραγκίσκος
Εκπαιδ/κός Μηχ/κός – Παιδ/γός ΑμεΑ
Ιδρυτής & πρ. Πρόεδρος ΑΜΕΑΙ – Πάρου
Μέλος & Σύμβουλος για τις ευπαθείς ομάδες του Πανελλαδικού Συνδέσμου ΠΑΣΥΠΚΑ, συνανθρώπων μας με κινητικά και άλλα προβλήματα.
Ιδρυτής και συντονιστής Κέντρων Απασχόλησης και μέριμνας ΑμεΑΙ, στην ΕλλάδαΜέλος της Παναττικής Επιτροπής κατά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
Ιδρυτής και Υπεύθυνος της Ελληνικής Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Γαλάτσι.
http://users.otenet.gr/~fracisko/
www.pasipka.gr/
www.e-galatsi.gr/
http://www.dsi.gr/antennas/panattikh.htm
http://7frag.spaces.live.com/Blog/cns!8DB0CEF6217E4A28!304.entry
http://frang-koynanis.blogspot.com/
http://press-gr.blogspot.com/
http://www.google.gr/ = Γράφεις, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΝΑΝΗΣ
-