Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η μυστική δύναμη της προσευχής





ΕΥΔΟΚΙΑ ΤΊΝΤΖΗ- ΣΑΒΒΙΔΑΚΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ



Η μυστική δύναμη της προσευχής

Όπου κι αν πιστεύει κανείς, με όποιον τρόπο κι αν εκφράζεται η πίστη του, ακόμα κι αν η επιλογή του είναι να μην πιστεύει κάπου, η συνάντηση με τον εαυτό του γίνεται πραγματικότητα σε μοναδικές δικές του στιγμές.

Όλοι μας σε κάποιες ιδιαίτερες φάσεις της ζωής μας, αναζητήσαμε ένα τρόπο να πιαστούμε από κάπου. Από κάτι που ο καθένας ονομάζει και διαισθάνεται ξεχωριστά και μοναδικά. Κάποιοι βρίσκονται στην αναζήτηση , κάποιοι άλλοι στην αδιαφορία , κάποιοι τρίτοι στην ανακάλυψη και κάποιοι άλλοι στην σιγουριά. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται ο καθένας ένα είναι το σίγουρο, πως μπαίνει στην φάση της ‘συνάντησης με τον εαυτό του’. Εκεί , μέσα σε στιγμές σημαντικές και δυνατές, η διαδικασία του διαλόγου αυτού με τον πιο δικό μας άνθρωπο, τον εαυτό μας, μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την πηγή στήριξης και πίστης για το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Συναντάμε , λοιπόν, την δική μας Προσευχή. Την κατάσταση κατά την οποίαν ο ανθρώπινος οργανισμός χειρίζεται με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η προσευχή δεν έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, ούτε κάποια γλώσσα. Έχει το ίδιο ψυχοθεραπευτικό αποτέλεσμα όπως και όπου κι αν γίνεται. Ψυχονευρολογικές έρευνες έδειξαν πως ο φλοιός του εγκεφάλου μπαίνει σε μια κατάσταση ενός βρέφους 3-4 μηνών κατά την διάρκεια της προσευχής και κατά το τέλος αυτής επανέρχεται αργά στον παλιό παλμικό ρυθμό του. Όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε ‘βρεφική’ κατάσταση , κατά την διάρκεια της προσευχής, αποτελεί μια φυσική ανθρώπινη κατάσταση, που όπως έδειξαν τα πειράματα, όταν αυτή απουσιάζει παραβιάζεται η αρμονία στην οργανισμό. Η είσοδος στην κατάσταση της προσευχής, η συνάντηση με τον Θεό, ή όπως ο καθένας ονομάζει αυτές τις στιγμές ειλικρινής και ολόψυχης συγκέντρωσης , στον καθένα συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο. Όπως όμως και αν συμβαίνει μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά του εαυτού μας, που μας κάνει να νοιαζόμαστε για τους άλλους και να προσευχόμαστε γι αυτούς. Να παρέχουμε νοητά στήριξη ,γιατί ίσως να μην έχουμε άλλο τρόπο να το κάνουμε ή οι συνθήκες να μην μας το επιτρέπουν.

Σήμερα η ανάγκη για προσευχή εμφανίζεται πιο δυνατή από ποτέ άλλοτε. Κάποιοι από εμάς αναζητούν στήριξη στις δυσκολίες τους, κάποιοι άλλοι στηρίζουν τις ελπίδες τους, κάποιοι τρίτοι νοιώθουν την ανάγκη της επαφής και της εξομολόγησης. Ότι ,πάντως ,κι αν συμβαίνει η δύναμη της προσευχής λειτουργεί καταλυτικά και ουσιαστικά σε καθέναν από εμάς που αναζητούμε λύτρωση και διεξόδους. Ίσως μέσα από αυτή την διαδικασία ανακαλύψουμε τον τρόπο να μένουμε ήρεμοι σε μια περίοδο ιδιαίτερης εγρήγορσης, όπου η αυτοσυγκέντρωση , η αυτοανακάλυψη και η αυτοπροστασία μας προσφέρουν ένα σίγουρο εφαλτήριο για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες στη παρούσα φάση.

Με αφορμή την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, όπου το μήνυμα που έρχεται σε όλους μας από την εποχή των παιδικών μας χρόνων είναι η έκφραση της Αγάπης, ας θέσουμε σαν στόχο αυτά τα Χριστούγεννα να είναι πιο ζεστά, αφήνοντας την καρδιά μας ανοιχτή να δώσει και να πάρει, να ακούσει και να ακουστεί να ζήσει κάτι πιο συνειδητοποιημένο και ξεκάθαρο με διάθεση να κάνει ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς αυτόν τον άλλο που θα επιλέξει. Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε δυνάμεις για το καλύτερο, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτές γιατί η Αγάπη είναι σαν την ζωή:

ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ